Bükkzsérc


Bemutató

Látkép Bükkzsérc Egertől 25 km-re a Bükki Nemzeti Park déli határa mentén a Cseresznyés-patak partjait övezve és részben a környező domboldalakra is felkapaszkodva, mintegy 2 km hosszú völgyben helyezkedik el. Első írásos említése 1248-ban - IV. Béla király oklevélében -  Serch névalakban történt. Ekkor az egri püspökség birtoka volt. A huszita mozgalom idején a környék bázisa, a török időkben hódoltsági terület volt. A település lakosságszámára a törökök kiűzése után egy 1695-ben készült összeírásból következtethetünk első alakalommal. Ekkor 20 db, többségében pusztult házat jegyeztek fel, ami mintegy 100-120 lakost fogadhatott be. Az 1786. évben megtartott első hivatalos népszámláláskor 631 lakost írtak össze a településen. Ez a szám fokozatos gyarapodással az 1941-ben megtartott népszámlálás idejére 1743 főre növekedett. A község történelme során eddig ez volt a legmagasabb lakosságszám.  A II. világháború és az azt követő évek-évtizedek gyökeres változást hoztak a község lakosságszámának alakulásában. Megindult a lakosság számának csökkenése, ami sajnos napjainkban is tart. Az itt élők hagyományosan a Bükk erdeiből éltek: az Látkép erdei mesterségek közül talán a legjelentősebb a mészégetés, illetve az égetett mész fuvarozása volt, amely során meszes-szekereikkel bejárták az Alföld falvait. A falut ölelő hegyek déli lankáin kiegészítő foglalkozásként szőlőt termesztettek és borászkodtak - mely foglalkozás az utóbbi időkben szerencsésen kezd újraéledni – és a gyönyörű természeti tájak mellett idegenforgalmi vonzerőként jelenik meg a falu életében.

Patkó-sziklák A község felett emelkedő Hódos-hegy ormára egy különös természeti képződmény, a Patkó-sziklák vonzzák tekintetünket. A mintegy 100 méter átmérőjű körbe foglalható sziklás képződmény a népi legenda szerint, Szent László király lova patkójának a nyomát őrzi. A községtől délre 1,5-2 kilométer A Pelyhe-pince kőfaragásai távolságban két helyen sorakoznak a riolittufába vájt borospincék: az Alsóhegyi és a Baglyasi pincesoron. Kiemelkedő az Alsóhegyi közismertebb nevén „felső pincék” között található Pelyhe Pince, amelynek faragásait Soltész Sándor bükkzsérci kőfaragómester készítette.

Községi emlékház A községben mintegy 30 darab, a XX. sz. első felében kőből épült helyi védelem alatt álló parasztház található.
Ezek egyike a Községi Emlékház, a Petőfi út 39. szám alatt, melyben régi fényképekből és használati tárgyakból álló kiállítás tekinthető meg.

Római katolikus templom A település műemléki oltalom alatt álló copfstílusú római katolikus templomát (titulusa: Fájdalmas Anya) Eszterházy Károly egri püspök építtette 1776-1780 között feltehetően Franz József egri építésszel. A templom oltárképe Kracker János Lukács munkája 1779-ből. A község református temploma 1828-ban épült. Imaházát 1825-28 között építették, a tornyot pedig 1884-ben emelték. A templom padozatát holland egyházi támogatással 1997-ben újították fel.Forrás: Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület – Bükkaljai Kő-út

var: