Noszvaj


Bemutató

Noszvaj község a Bükk-hegység déli lejtőjén, Heves-megye székhelyétől Eger várostól 10 km-re, a Kánya-patak két oldalán terül el.
A település üdülőterülete Síkfőkút a természetet járó turisták kedvelt helye, kristálytiszta levegővel, csónakázó tóval, az erdőkbe nyíló hegyi ösvényekkel, erdei utakkal.

Noszvaj országosan ismert műemléke a de la Motte kastély. Az épület a magyar kastélyépítés miniatűr remeke késő barokk, copf stílusban. A kastély 1774-és 78 között épült, Szepessy Sámuel noszvaji földbirtokos megbízásából Povolni János tervei és kivitelezése szerint. Később Szepessy eladni kényszerült a kastélyt, így a végső befejezés gróf Almásy Antalné báró Vécsey Anna és második férje, a francia származású de la Motte márki nevéhez fűződik. A kastély múzeumi nyitvatartási időben látogatható, egyes részei viszont szállodaként működnek. Érdemes egy nagyot sétálni a hozzá tartozó parkban, ahol növényritkaságokat is felfedezhetünk.

A településtől elválaszthatatlanok a kisebb-nagyobb pincesorok, a tufába vájt pincék. Közöttük is egyedülálló a Thummerer család birtokában lévő 4000 m2-es pincerendszer.

A faluhoz tartozik a Farkas-kövek térsége, az ún. Pocem, ahol a domb gerincébe faragva átriumokat, ajtókkal, ablakokkal ellátott barlanglakásokat találhat a kíváncsiskodó.
Településünk az országban elsőként kapcsolódott be a Virágos Magyarországért versenybe, melyen a 2006. évben falu kategóriában első helyezést értünk el.

Településünk egész évben változatos borászati-, gasztronómia- és folklór programokat kínál a hozzánk érkezőknek, ezek középpontjában a helyi paraszti étkezési, ünneplési szokások felelevenítése áll, különös figyelmet szentelünk a kemencében készíthető ételek készítésére. Noszvaj fejlett idegenforgalmi infrastruktúrával fogadja az idelátogatókat, 2 szálloda, 1 kemping, közel 80 falusi szálláshely, illetve éttermek, borospincék biztosítják a teljes kikapcsolódást.

var: