Cserépfalu / Hagyományok

Cserépfalu

A mai napig meglévő foglalatosság, nagyon sok szép használati eszköz, dísztárgy, ajándék készül így, melyek egy részét a Subalyuk-Múzeumban meg is lehet vásárolni.Bővebben...

Régen nyáron a cserépi emberek eljártak az Alföldre summásnak. Télen pincét ástak, vagy a szerszámnyeleket készítették. Azért, hogy minél több szerszámnyelet eladjanak az alföldi embereknek a nyeleket díszítetten faragták ki. Lajos Árpád néprajz kutató a „Cserépi cifrafaragó” nevet adta nekik.

A tárgyi emlékek, a múltból gyűjtött fényképek és a szájhagyomány tanú arra, hogy milyen fontos szerepet töltött be elődeink életében a „vászon”. A fejlődést az igény és a szépre való törekvés alakította.

Bővebben...

Cserépfalu határában lévő mészkőbánya köveiből égették őseink a meszet, melyet messze vidékre is lovaskocsikkal elfuvaroztak. Így alakult ki a Cserépiekre a „meszesek” jelző. Sajnos a nagyipari mészkőfeldolgozás megpecsételte a nehéz, de igen látványos mesterségnek a jövőjét.

Mizser András (Cserépfalu, Kossuth út 102, tel: 30/239-8006) kovács viszi tovább ezt a nehéz, de szép szakmát. Csoport érdeklődés esetén bemutatja a kovácsolást.

var: